Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2010 21:00 - BESTJ0BS.com и rabotavEU.com - Внимание ИЗМАМА!
Автор: illym Категория: Бизнес   
Прочетен: 6619 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.02.2010 15:28


Искам да разкажа за една измамна схема на която наскоро мой познат попадна. Става дума за следното: човека кандидатства за работа в един чуждестранен сайт и до тук нищо учудващо и съмнително. Конкретният сайт е: http://www.eujober.com/  Не мога да коментирам специално за този сайт какъв статут има – легитимен ли е или не. Предполагам е легитимен, но в него има куп обяви пуснати от измамници. Човека изпраща точно една автобиография за едно единствено работно място. Много скоро след това получава следният отговор на електронната си поща. Ето го и писмото:

„Zabelejka: Nai – otdolu prilagame sastoto pismo i na latinica, v slu4ai 4e imate zatrudneie s shrifta.

  Благодарим за Вашата кандидатура, която попадна при нас посредством колегите от международния посреднически сайт.
Следващите стъпки, които предстоят:
- Бихме желали да информираме, че в процеса на осигуряване на работодател и въобще в хода на предварителните процедури, често се налага да отговаряме на много детайлни запитвания относно конкретните качества на даден кандидат. В тази връзка понякога се налага да попълваме подробни application – форми, които изискват далеч повече данни, отколкото разполагаме (засега ние разполагаме само с данните, които сте попълнили при Вашата регистрация). Тъй като вече стартирахме работата по Вашата кандидатура, ние бихме били значително улеснени, ако още отсега разполагаме с подробни Ваши данни. От известно време западноевропейските работодатели започнаха да изискват значително количество данни от своите кандидати за работа и е много вероятно и във Вашия случай да попаднем в подобна ситуация. Ние сме съставили подробен формуляр, който се намира на следния линк:
http://jobs-100.co.cc/letter/details.html
Формулярът е на английски език, поради което неговото попълване от Вас НЕ Е наложително. Разбира се, ние ще бъдем много улеснени в по – нататъшната си работа, ако разполагаме предварително с Вашите подробни данни. Това ще спести най-вече време, особено ако в хода на работата по Вашата кандидатура се наложи да попълваме подробни и сложни application – форми, или пък данните бъдат поискани в директен разговор с даден работодател.
- Ние вече стартирахме процеса на осигуряване на работодател. Обикновено тази процедура отнема няколко дни. В случай, че Ви бъде осигурен работодател, за обявеното свободно работно място при него той ще е съгласен да приеме служители и от Република България. Работодателят сам ще посочи необходимите за кандидатстване документи които трябва да предоставите. Списъкът ще Ви бъде изпратен незабавно.
- След подготовката на необходимите документи, изисквани от работодателя (документите ще осигурите Вие самите – самостоятелно или ако решите – чрез специализирана фирма), следва изпращането им във фирмата в чужбина.
- “Замразяване на трудовия трансфер”. Обикновено работодателят изисква работното място да бъде заето възможно най – скоро. Възможно е след като изпратите документите си в чужбина, да се наложи да заминете до 1 – 2 седмици след тази дата. Поради тази причина е от особена важност добре да прецените момента на стартиране на процедурата по осигуряване на работодател. И така – ако не сте готови да заминете на работа незабавно, ние препоръчваме т.нар. “Замразяване на трудовия трансфер”. В този случай молим да ни пишете на
INFO@BESTJ0BS.COM и да поискате “замразяване” Вашата кандидатура ще бъде временно спряна до момента, когато отново чрез e – mail ни уведомите, че вече не съществуват причини за отлагане.
  - След започване на работа, ние ще отдържим комисионна от работодателя, която обаче няма да се отрази на Вашето възнаграждение.
Още веднъж благодарим за Вашата регистрация и Ви пожелаваме успех във Вашето начинание!
С уважение,
Екипът на rabotavEU.com

Prilagame sashtoto pismo na latinica v slu4ai, che imate zatrudnenie sas shrifta.”

… пропускам останалото защото е същия текст, но на латиница.
   Ето и „странните неща”: Отговора е изпратен около 3 часа след полунощ, като подател е:
info@BESTJ0BS.com
(забележете, че домейна е с цифрата „0” (нула), а не с буквата „О”. Това е уточнено за да не се сбърка с други подобни сайтове, които са напълно легални!), а най отдолу е с подател: rabotavEU.com !
   Линкът който е даден за Незадължително попълване на лична информация:
http://jobs-100.co.cc прилича на съвсем нормален сайт. Бърза проверка в Интернет показва доста съмнителни резултати за него, явно този адрес присъства и в доста други измамни схеми. След това, ако отворим сайта: http://jobs100.co.cc/letter/details.html попадаме на една празна страница с бутон “Next”, като веднага може да видим, че натискайки го ще бъдем пренасочени на следния адрес: http://87.126.81.118:89/register/en/register.html където имаме една уеб форма за попълване, където на пръв поглед нищо странно, ако не забележим и полето, където ни искат номер на личната карта и т.н.
Самият адрес: 87.126.81.118 след бърза проверка показва, че е част от адресното пространство на БТК и услугата им ADSL.
Проверка на хедърите на писмото, показва следното:
Received: from smtp100.biz.mail.re2.yahoo.com….

Received: from 87-126-81-118.btc-net.bg (
info@87.126.81.118 with login) by smtp100.biz.mail.re2.yahoo.com
Да,…. работата е ясна. Проверката на домейните показва, че: BESTJ0BS.COM е създаден на: 2009 – 07 – 03 с регистрант Joe Rosi от USA. Ако отворите сами страницата, ще видите, че е „under construction” и се хоства от Yahoo. Много сериозно от истинска агенция за подбор на персонал нали?
Вторият домейн, под който се подписват: rabotavEU.com е регистриран 10-06-2007 с регистрант Rolf Brown. Сами ще видите какво има и тук ако отворите адреса.
Общо взето, както е популярно да се използва – SCAM!
След два дни, моят познат получава ново второ писмо от тях, като този път е писано малко след полунощ. Отново същия стил – подател и подпис. Ето и какво съдържа писмото:

„Zabelejka: Nai – otdolu prilagame sastoto pismo i na latinica, v slu4ai 4e imate zatrudneie s shrifta.
С удоволствие Ви информираме, че вече е направена предварителна селекция на работодатели във Вашия случай. Предстои да предприемем стъпки и разговори с работодател, отговарящ на условията, и при който Вашият трудов потенциал ще се окаже, надяваме се, достатъчен за успешно заемане на работното място и започване на работа.
Този процес ще продължи няколко дни. След този срок ще Ви уведомим за постигнатия резултат. В случай, че работодателят не прояви интерес, ние, разбира се, ще продължим работата до осигуряване на друг работодател. Според възприетите вътрешни правила при нас, този процес не може да продължава повече от един месец. Ако и след този срок не бъде осигурен подходящ работодател, то Вашата кандидатура ще бъде извадена от активния списък.
Но нека бъдем оптимисти! Разбира се, ние имаме дългогодишен опит в областта “Работа в чужбина”, още повече, че пряко сме заинтересувани от Вашия успешен трудов трансфер. Всички работодатели, при които ще бъде направено предстоящето проучване, са от специален списък, с който ние се сдобиваме директно от Ведомственото бюро на труда на Европейския съюз. В този списък работодателите имат право да наемат граждани от други страни на Европейския съюз, без това да се счита за “наемане на чужденец” в собствената им страна. С други думи, ако Вие започнете работа в такава фирма, работодателят ще бъде освободен от задължението да иска разрешение за наемане на чужденец, съответно няма да заплаща таксата от няколко хиляди евро, предвидени в тези случаи.
Можем да кажем, че именно това обстоятелство – сложната процедура по наемането и предвидената държавна такса, беше основното препятствие пред българските граждани преди приемането на страната в Европейския съюз.
Сега нещата стоят далеч по – добре. В страните, в които не се изисква трудово разрешение – Швеция, Финландия и Италия (последната – само за определен списък от професии) се започва работа, все едно започваме работа в България – ако работодателят каже “ОК”, качваме се на самолета и отиваме директно във фирмата. Единствено трябва да се регистрирате в полицията – за дългосрочно пребиваване и да се сдобиете със социално – осигурителен номер.
В останалите държави от Европейския съюз процедурата също е доста по-опростена, отколкото преди 01.януари 2007. Работодателят изпраща само трудов договор или само покана.
Всяка година стаж в чуждестранна фирма значително увеличава пенсията, която ще получавате един ден. Има страни, в които само три или пет години стаж ще увеличат пенсията Ви с 500 до 1000 евро на месец (препоръчваме след пристигането Ви в страната да изберете “Alianz” за свой пенсионен фонд не само защото са представени и в България, но и затова, че са стабилни и коректни партньори).
Преди Вашето заминаване препоръчваме да си осигурите още оттук всички необходими Ви формуляри, попълнени с Вашите данни, както и подробна инструкция къде се намират службите и пътна карта на процедурите за получаване на социално-осигурителен номер и регистрация за дългосрочно пребиваване. Чуждестранните работодатели (както и българските) не обичат, пък и не им е работа да се занимават с тези неща. Както в България, така и в чужбина, се приема, че всеки сам за себе си урежда своята адресна регистрация, регистрацията в социалната служба и пр.

От опит знаем, че не знаейки процедурите, документите и адресите на службите, много наши сънародници губят време и нерви, веднага след пристигането си в чужбина. За съжаление в почти всяка страна от Европейския съюз има недобросъвестни наши сънародници, които искат от 300 до 500 евро от новопристигналите, за да им разрешат този проблем.
Препоръчваме, разбира се, ако не сте в състояние самостоятелно да се справите с тези неща, да ползвате някоя българска фирма(вече има и такива фирми), която само за 80 – 100 лв. ще Ви снабди с всички документи, попълнени с Ваши данни още от тук и ще Ви даде подробна писмена инструкция как да се справите след Вашето пристигане – какви са процедурите, адресите на службите и дори автобуса, който трябва да хванете и спирката, на която трябва да слезете.
Наблягаме на тези неща, защото са важни и могат да предизвикат затруднения на самия работодател – без да имате национално – осигурителен номер работодателят няма как да Ви назначи на работа, не може да Ви пусне ведомост за заплата, да Ви начисли осигуровки и пр., и пр. Случва се работникът, поради незнание и лутане по различни служби, да изгуби дори цял месец, преди да успее да започне работа. Разходите, които той прави през този период са значителни, а самото забавяне поражда недоволство от страна на работодателя, което е насочено главно към нас – един вид, че не сме си изпълнили добре задълженията си като посредници. Намалява се и нашата комисионна.
В заключение бихме желали да напомним условието за комисионна, което има в нашето посредничество. Нашата комисионна се начислява от работодателя, като тя в някакъв случай няма да повлияе на Вашето възнаграждение.
В заключение бихме желали да споделим нашата надежда, че нещата около Вашата кандидатура ще се развият в положителна посока.
Напомняме да проверявате редовно за нови съобщения в личната си страница – започнете приблизително след около 3 – 4 дни.
Нека си пожелаем успех!
С уважение: RabotavEU.com, отдел “Посреднически” "

… отново пропускам останалото защото е същия текст но на латиница.


Самото писмо нищо странно дотук. Хедърите са отново същите, същия IP адрес!
От тук чакаме развитие на нещата и ще пиша пак, когато имаме такова!
Малко проучване в Интернет за тази схема, със същите участници или подобни, със използвани същите податели и домейни, показва, че развитието на нещата е горе долу следното: получаваме обикновено 2 мейла, след това  получаваме трето с одобрение на нашата кандидатура, и нужното изпращане на някакви документи нужни за работата, и една неволна сумичка за обработка на документите или подобно, в размер от порядъка на 30 Евро. Малка сума, мъничка…
Плащането става само през Western Union!
А след това няма да чуете повече нищо от тях! Или най – много да Ви върнат отговор, че не сте избрани поради някаква причина в последния момент. Всичко изглежда правдоподобно нали? А сега имаме нов работодател, още 30 Евро моля!

Пазете се!
Следва продължение…
FIN



Тагове:   внимание,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: illym
Категория: Лични дневници
Прочетен: 356417
Постинги: 77
Коментари: 124
Гласове: 2426
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930